SSC GD English Question Paper | SSC GD English Question 2023
SSC GD SSC GD QUESTION ANSWER

SSC GD English Question Paper || SSC GD English Question Answer || SSC GD English Practice Set 2023

SSC GD English Question Paper 2023 :- नमस्कार दोस्तों यदि आप भी इस वर्ष के आयोजित होने वाले बिहार एसएससी जीडी परीक्षा का तैयारी कर रहे हैं तो आप सभी के लिए नीचे English “SSC GD English Question Answer” का 25 महत्वपूर्ण प्रशन दिया गया है। जो पिछले वर्षो में पूछे जा चुके हैं। जिसे एक बार ध्यानपूर्वक पढ़ें। SSC GD English Question Paper
[adinserter block=”1″]

SSC GD English Practice Set 2023 :- हमारे द्वारा एसएससी जीडी उम्मीदवार के लिए प्रैक्टिस सेट के अलावा मॉक टेस्ट की सुविधा भी दी गई है। तो आप सभी लोग हमारे टेलीग्राम ग्रुप और व्हाट्सएप ग्रुप को ज्वाइन कर सकते हैं। यहां पर Practice Set और Mock Test का PDF भी मिल जाएगा। SSC GD English Question Paper

Join Telegram Group Join now
Join WhatsApp Group Join now

SSC GD English Question Answer

1. Fill in the blanks with suitable preposition.

The cart was driven bullocks.

(A) with
(B) off
(C) to
(D) by

Show Answer
  Answer :- (C) to  


Directions (2-4): Some of the sentences have errors and some have none. Find out which part of the sentence (A, B, C) has an error. If there is no error, choose (D) as your answer.

2.

(A) The number of students
(B) in schools and colleges
(C) increase every year
(D) No error

Show Answer
  Answer :- (C) increase every year  


3.

(A One of his drawbacks are
(B) that he does not
(C) admit his own mistake
(D) No error

Show Answer
  Answer :- (A One of his drawbacks are  


4.

(A) Either of the roads of
(B) the village is not
(C) smooth enough to walk on
(D) No error

Show Answer
  Answer :- (D) No error  


Directions (5-7): In questions, sentences are given with blanks to be filled with an appropriate word (s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four.

5. Satish was……..with a natural talent for music.

(A) given
(B) found
(C) endowed
(D) entrusted

Show Answer
  Answer :- (C) endowed  


6. She always insisted on the need to……… between ends and means.

(A) analyse
(B) define
(C) distribute
(D) distinguish

Show Answer
  Answer :- (D) distinguish  


7. If greater security measures had been taken the tragedy might have been……..

(A) removed
(B) repeated
(C) restrained
(D) averted

Show Answer
  Answer :- (D) averted  


Directions (8-9): Out of the four alternatives, choose the one which best expresses, the meaning of the given word.

8. Cite—

(A) Illustrate
(B) Reveal
(C) Recollect
(D) Quote

Show Answer
  Answer :- (D) Quote  


9. Besiege—

(A) Acquire
(B) Attack
(C) Seize
(D) Surround

Show Answer
  Answer :- (D) Surround  


Directions (10-12): Select the most appropriate option to substitute the bold segment in the given sentence. If there is no need to substitute it, select No improvement.

10. He insisted on he was innocent.

(A) insisted that
(B) insisted on that
(C) insists that
(D) No improvement

Show Answer
  Answer :- (A) insisted that  


ssc gd mock test in hindi 2023

11. It was indeed a shock for her, but she had later recovered from it.

(A) afterwards
(B) been
(C) then
(D) No improvement

Show Answer
  Answer :- (B) been  


12. The doctor said that there was no cause of anxiety.

(A) cause to
(B) cause for
(C) cause with
(D) No improvement

Show Answer
  Answer :- (B) cause for  


Direction (13-14): In each of the following sentences, the world opposite meaning to the italicised word to fill in the blanks.

13. Aptitude—

(A) Disinclination
(B) Disposition
(C) Eagerness
(D) Insensibility

Show Answer
  Answer :- (A) Disinclination


14. Arachaic—

(A) Recent
(B) Antique
(C) Modest
(D) Apparent

Show Answer
  Answer :- (A) Recent  


[adinserter block=”1″]

Direction (15-16): In these questions, groups of four words are given, In each group. One word is correctly spelt.

15. Find the correctly spelt word.

(A) Itinarry
(B) Itenerary
(C) Itinerary
(D) Itenardry

Show Answer
  Answer :- (C) Itinerary  


16. Find the correctly spelt word.

(A) Masquerade
(B) Masquerede
(C) Masquarade
(D) Masqerade

Show Answer
  Answer :- (A) Masquerade  


Directions (17-18): Out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase.

17.  A red letter day—

(A) An important day
(B) An auspicious day
(C) a dangerous day
(D) An unimportant day

Show Answer
  Answer :- (A) An important day  


18. Queer some body’s pitch—

(A) Upset one’s plan
(B) Reprimand him
(D) Work him up
(C) Check him

Show Answer
  Answer :- (A) Upset one’s plan  


Directions (19-20): The following question find out one word substitution in each case.

19. Act of stealing in small quantities especially from the place whose one works.

(A) Sabotage
(B) Pilferage
(C) Plagiarism
(D) Burglary

Show Answer
  Answer :- (B) Pilferage  


20. A speech at the beginning of a play, book or movie that introduces it-

(A) Epilogue
(B) Monologue
(C) Prologue
(D) Soliloquy

Show Answer
  Answer :- (C) Prologue  


SSC GD English Question Pdf download 

Passage (Q.N. 22 to 25): One of the major causes of the failure of….(21)… countries on the economic front is their…..(22)….. to evolve a judicious mixture of…(23)… subsititution and export promotion. Today, Zambia, which…(24)… on imports after its independence many years… (25)…..

21.

(A) Advanced
(B) Advancing
(C) Developed
(D) Developing

Show Answer
  Answer :- (D) Developing  


22.

(A) handicap
(B) disadvange
(C) inability
(D) incapacity

Show Answer
  Answer :- (C) inability  


23.

(A) import
(B) export
(C) scientific
(D) invention

Show Answer
  Answer :- (A) import  


24.

(A) banked
(B) trated
(C) carried
(D) expected

Show Answer
  Answer :- (C) carried  


25.

(A) since
(B) ago
(C) earlier
(D) back

Show Answer
  Answer :- (B) ago  


SSC GD English Question Paper 2023 :- नमस्कार दोस्तो अगर आप भी इस बार एसएससी जीडी परीक्षा 2023 की तैयारी कर रहे है। तो यहां पर आपके लिए SSC GD Static GK Practice Set दिया गया है। आप सभी इस SSC GD English Question Paper Pdf Download को पढ़कर अपनी तैयारी को बेहतर बना सकते हैं। तो यहां दिए गए SSC GD practice set online test को जरुर पढ़िए। SSC GD Exam Online Hindi Mock Test

SSC GD English Question Paper 2023

SN.  SSC GD Model Practice set
1. SSC GD Model Practice set —1
2. SSC GD Model Practice set —2
3. SSC GD Model Practice set —3
4. SSC GD Model Practice set —4
5. SSC GD Model Practice set —5
6. SSC GD Model Practice set —6

[adinserter block=”1″]

7. SSC GD Model Practice set —7
8. SSC GD Model Practice set —8
9. SSC GD Model Practice set —9
10. SSC GD Model Practice set —10

 

Nawal kishor
मैं नवल किशोर हूं. मैं Techkishor.com पर एक ब्लॉगर और सामग्री निर्माता हूं। मेरे पास सरकारी नौकरियों के अपडेट, सरकारी योजनाओं, नवीनतम समाचार अपडेट, तकनीकी रुझान, खेल, गेमिंग, राजनीति, सरकारी नीतियों, वित्त आदि सहित विभिन्न क्षेत्रों में वर्तमान घटनाओं का अनुभव है।
https://techkishor.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *